INGREDIENTS
Světlý krém
- 150gmáslo
- 150gcukr moučka
- 1-2lžícerum - Tuzemák(můžete si přidat i více nebo zcela vynechat a nahradit ho třeba vaječným koňakem nebo i griotkou)
Tmavá část rolády
- 440 g Opavia Zlaté Esíčka sušenky se skořicí a kakaem (2 krabičky)
- 100 g cukr moučka
- 20 g vanilínový cukr (1 sáček)
- 50 g vlašské ořechy (mleté)
- 100 g Holandské kakao
- 2 dcl silné uvařené kávy (množství přidat podle vláčnosti těsta)
- 20 g strouhaný kokos
INSTRUCTIONS
- Uvařte si 2-3 dcl silné kávy a nechte vychladnout.
- Připravíme si světlý krém do rolády. Rozšleháme máslo, cukr a přidáme dle chuti několik lžic rumu. Dle vlastní fantazie můžete přidat třeba jemně nasekané kandované ovoce, rozinky nebo banány. Nedávejte jej do lednice ztuhnout, špatně se pak roztírá.
- Rozdrtíme Esíčka (třeba v igelitovém sáčku za použití válečku nebo je rozmixujeme v mixéru) na jemnou drť (velikostně odpovídající cukru krystal). Do mísy k nim přidáme ingredience pro část "Tmavá část rolády" (cukry, mleté vlašské ořechy, kakao). Ručně promícháme a při hnětení postupně přilíváme kávu. Směs nesmí být řídká, příliš by se lepila, ale nesmí být suchá, zase by se moc trhala.
- Tmavé těsto si rozdělíme na 2-3 části a postupně z každé z nich uděláme roládu. Na silikonovém válu na těsto (nebo potravinářské fólii, pečícím papíru či alobalu) rozválíme těsto na co nejvíce hranaté pláty tloušťky cca 0,5 cm. Pod těsto i na něj si přisypeme kokos, těsto se pak tolik nelepí ani na vál, ani na váleček. Buďte trpěliví, těsto se rádo trhá.
- Pláty s těstem potřeme světlým krémem. Na okraji nejdál od sebe si nechte asi centimetr široký pruh bez krému - později dobře uzavře celou roládu. Opatrně od předu zarolujeme. Díky silikonovému válu pod těstem se bude roláda balit lépe, aniž by se těsto trhalo.
- Roládu můžeme vyválet v kokosu nebo v nasekaných oříšcích. Pak ji umístíme do ledničky a necháme několik hodit chladit. Po ztuhnutí krájíme na plátky.
NOTES
Pokud máte někde nějaké polámané sušenky nebo zbytky čehokoliv jiného, můžete je samozřejmě použít místo Esíček. Ale i díky skořicové chuti mixu Esíček je tahle roláda velice oblíbená. Máslo si nechte předem z ledničky změknout. Krém se pak lépe na těsto roztírá.
Parametry
Parametr | Hodnota |
Čas přípravy | 10 min |
Čas kuchtění | 15 min |
Celkový čas | 2 hod |
Chod | dort |
Počet porcí | 10 lidí |
Prozatím nebyl přidán žádný komentář ...