• Jak je to s alergeny?

Stručné prohlášení Aničky a Matěje:

Tento web děláme pro radost a motivaci ostatním. Kdo je na něco alergický, pochopitelně nebude kuchtit z látek, které obsahují jemu škodlivé alergeny nebo jinak neprospívají jeho zdraví.

A jak to vidí táta? Následující řádky jsou určeny především dospělákům:

Prohlášení k alergenům:

Nepovažujeme návštěvníky našeho webu za hlupáky. Naše čtenáře, spolupracovníky, podporovatele, fanoušky, zákazníky i odběratele máme za normální inteligentní bytosti, které si uvědomují a vědí, že když jim v průběhu jejich životů některá z konzumovaných látek či surovin nedělá dobře a nebo dokonce u nich vyvolává alergické reakce, tak mají zároveň i natolik vyvinuté rozhodovací a rozlišovací schopnosti, aby se sami rozhodli, jestli si danou surovinu do receptu přidají nebo si najdou recept jiný, případně si ho uzpůsobí svému tělu nějakou alternativou. Věcné a konkrétní alternativní řešení vítáme v komentářích u receptů.

Jak se to projevuje v praxi?

Pokud je někdo silně alergický na ořechy, asi si těžko dá do oblíbené rolády vlašské ořechy. Pokud je někdo alergický na mléčné výrobky a připravuje si nepečený dort z másla a smetany, možná by měl co nejdříve navštívit některý ze školních (či jiných) ústavů pro doplnění si nejzákladnějšího vzdělání nebo si prostě jen zajít do některé z mateřských škol a zeptat se dětí, z čeho se vyrábí máslo... :-) Čtěte štítky na surovinách, které si kupujete!

Tímto se naprosto zříkáme jakékoliv zodpovědnosti za zdraví lidí, kteří si podle receptů uváděných na těchto stránkách a v kuchařkách, připravují své dobroty.

Přestože o značení alergenů u jednotlivých receptů lze do budoucna uvažovat, každou z ingrediencí si můžete nahradit nějakou alternativní a zkoušet nové kombinace. Takže si čtěte návody a složení surovin, které kupujete, protože výrobci alergeny vyznačují. Naprostá většina z dnešních chutných jídel či výrobků, které se dají běžně zakoupit, obsahuje nějaký ten alergen či chemické látky tělu a zdraví ne zrovna prospěšné, zatímco kupované ovoce často nemá takové množství vitamínů, jako za dob našich tátů a dědů. Ale toto všechno je na širší diskuzi, která sem nepatří a nechceme to tady dál pitvat. A proto je zde...

... upozornění pro naše "diskutéry":

Nechceme a nebudeme řešit v diskuzích zdraví prospěšné či škodlivé látky v receptech a diskuze na témata štěpení cukrů, monosacharidů, bílkovin a jiných zavádějících a nekončících diskuzí. I z tohoto důvodu si vyhrazujeme právo a možnost blokovat takové komentáře nebo přímo uživatele. Není naším cílem, aby se naši čtenáři pročítali hromadou zavádějících informací či "nesmyslů". Chceme jim dávat relevantní a užitečné informace aniž by ztráceli čas, ale mohli se věnovat svým radostem a blízkým.

Co však máme v plánu? Nové kategorie receptů, které jsou zdraví přívětivější a mnozí možná uvítáte i speciální kategorie, právě pro některé alergické skupiny.

Na této stránce se namísto názorů Matěje, Zuzanky a Aničky k tomuto tématu vyjádřil táta ;-)


Nejčastější alergeny v nepečených dortech:

V obecném seznamu všech alergenů jsme červeně označili skupiny alergenů, se kterými se obvykle v některých receptech můžete setkat. Jsou to zejména mléčné výrobky obsahující mléko, oříšky, sušenky či mouka vyráběné z obilovin, které obsahují lepek a vajíčka. Myslete především vlastní hlavou a řiďte se selským rozumem.

Informace

Každým nákupem podporujete nás i celý projekt Nepečené dorty Matěje a Zuzanky. Děkujeme. V našem eshopu se není nutné předem registrovat, nakoupit můžete i bez registrace.

Bezpečný nákup

Ač jsme dítka školou povinná, o náš obchůdek a zboží se staráme usilovně.

A celá věc se má takhle:

Vyrábíme zakázkově v nejlepší kvalitě.

Vstřícný přístup k zákazníkovi.

Doručení zboží obvykle do 10 prac. dnů.

Na každém balíčku si dáváme záležet.

Na nás se můžete spolehnout!

Běží na QUAK.store